Dag 8 - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van threesenhuub - WaarBenJij.nu Dag 8 - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van threesenhuub - WaarBenJij.nu

Dag 8

Blijf op de hoogte en volg

09 Augustus 2007 | IJsland, Reykjavik

Dag 8: 23.07.07
Heerlijk, de zon schijnt als we opstaan e na het boerenontbijt (helaas zijn de koeien al gemolken) gaan we op weg naar Huskavic voor de walvissafari. De weg ernaartoe is weer heel bijzonder: door een totaal verlaten landschap met niets dan de weg en heuvels/bergen/ zand en stenen met hier en daar (aangeplante?) lupines en wat gras. Door de heuvels kan je tientallen kilometers ver de weg voor en achter je zien liggen. Een ook nu lijkt het alsof je de enige auto op aarde bent! Af en toe wat schapen (ook op de weg) en heel af en toe een tegenligger die je door de stof al van ver aan kunt zien komen. Dat zijn vaak van die expeditie-jeeps met mega-banden en alle toeters en bellen voor survival. Toch is de weg niet slecht, wel deels onverhard. Uiteindelijk komen we weer in bewoond gebieden al snel in Huskavic. Een dorpje dat zoals gewoon op IJsland niet zoveel voorstelt, maar je kunt er bij twee maatschappijen walvissen kijken. Er is gelukkig plaats op de middagboot. Om de tijd te vullen rijden we verder naar het noorden, tot de punt van de landtong. Vrijwel onbewoond gebied, geen dorpje of een cafe waar je wat kunt drinken. Wel (gevaarlijk stijle, brokkelige) rotsen met papegaai-duikers waarvan er eentje wel wil poseren. Het is inmiddels zwaar bewolkt, regenachtig en flink fris geworden, we zitten nu ook wel erg dicht bij de poolcirkel! Terug naar Huskavic, we eten in een IJslands cafetaria. Altijd leuk: hamburger met frites. Met de frites OP de hamburger! Daarna alle warme kleren die we hebben aangetrokken voor de walvistocht. Er gaan niet veel mensen mee, dat treft! Over onze warmste kleren krijgen we ook nog een oliejas. Lekker warm tegen de koude wind! Spannend wat we te zien zullen krijgen!! Eerst zien we in de verte wat vinnen, dat zijn dolfijnen. Daarna wat opduikende zwarte ruggen, stukken dichterbij. Dat waren Minke-whales oftewel Dwergvinvissen (toch nog altijd zo’n 10 meter lang!). Plotseling: walvissen heel dichtbij!! Prachtig opduikend en met de staart slaan voordat ze duiken. Een geweldig indrukwekkend gezicht, maar erg lastig te filmen/fotograferen: je bent altijd net te laat! Dit zijn Humback whales oftewel bultruggen van wel 17 meter lang! Echt prachtig!! Een komt vlak bij de boot. Hij duikt op met rug en vin, een paar keer achter elkaar, spuit dan ook en tot slot komt hij mooi met de staart naar boven als hij duikt. Hij komt een paar keer, steeds dichter bij de boot, de laatste keer vlak voor de boeg. Grote opwinding onder de kijkers, Huub maakt prachtige filmpjes!! Daarna keren we om, een prachtige tocht!!