Dag 12
13 Augustus 2007 | IJsland, Reykjavik
Vandaag doe we weer braaf wat Willem ons voorschrijft. Het is eerst wat druilerig, maar daarna klaart het op en komt de zon af en toe door. Het is wel fris, een koude wind. Een flinke, hobbelige tocht het binnenland in, helemaal rond een groot lavaveld en iets dat in IJsland een bos genoemd wordt: een verzameling lage berkenbosjes. IJslands grapje: wat moet je doen als je in het bos verdwaald? Antw: rechtop gaan staan! We bekijken Husafell, een IJslands vakantiedorpje dat bij dat bosje gebouwd is. Hier komen de welgestelden uit Reykjavik in de vakanties en weekeinden recreëren. Er is een groot golfterrein bij en een landingsstrip, verder niet veel bijzonders te zien. Even verderop komen we echter bij de nr. drie vande top-10 watervallen van IJsland: de Hraunfossar en de Barnafoss. Vooral de Hraunfossar is heel bijzonder: het is een lange rij van kleinere watervalletjes die vanonder de lavalaag komen en daarna samen een wildwaterriviertje vormen. Een heel ander soort waterval dan de andere! De Barnafoss is een ‘gewone’ waterval van het soort dat op een spectaculaire manier water door de rotsen omlaag laat storten.
Daarna bezoeken we een heetwaterbron waar een heetwaterfabriek bij is gebouwd. Hier komt kokend heet water aan het aardoppervlak. De fabriek, eigenlijk meer een overpompstation, filtert en kanaliseert dat water in lange pijpleidingen naar twee naburige steden. Het wordt gebruikt voor verwarming van de huizen en als warm (drink-en douche) water. Het borrelt en dampt dat het een lieve lust is: er komt 180 liter water van 96 graden per SECONDE naar boven!!! In de buurt zijn groentekassen die verwarmd worden met dit water. Dat moeten we natuurlijk van dichterbij zien. Tot onze grote verrassing worden hier op een hele aparte manier tomaten geteeld: de stengels worden wel 4 – 5 meter lang! Zie de foto’s!! Dat lijkt ons helemaal geweldig, maar er staan in de buurt ook veel kassen leeg. Later horen we van een IJslander dat de kweek ondanks de gratis warmte toch niet kan concurreren met het buitenland. Het groeiseizoen is erg kort, er moet in het voor- en najaar veel licht bij. Maar het is leuk om te zien!
Daarna nemen we de kortste weg naar Reykjavik, door een 6 km lange tunnel bij Saurbaer. Dat voelt toch een beetje raar, het is immers een gebied waar aardbevingen niet zeldzaam zijn…. In Reykjavik is het wel even wennen aan al die auto’s en mensen. Dat hebben we 14 dagen niet meer gehad! Het is heerlijk weer en we gaan meteen op pad. Ons pension is vlakbij het centrum: we kunnen alles lopend bereiken. Al is een bezoek aan ‘’De Perlan” , nadat we het centrum verkend hebben, wel wat veel van het goede. Dat krijg je ervan als het zo lang licht is: je blijft tot ’s avonds laat vanalles doen!