Dag 2
07 Augustus 2007 | IJsland, Reykjavik
Vanuit Vogar gaan we op pad. Eerst richting Reykjavik. Het is even wennen aan het verkeer. Het is net wat anders georganiseerd als bij ons, maar dat lukt wel, al raken we in de stad de weg even kwijt. Maar zo groot is het allemaal niet (in Reykjavik wonen ongeveer 300.000 mensen), dus het komt snel weer goed.
Buiten de stad rijden we door glooiende bergen aan de linkerkant en heuvels rechts. Dan valt ineens op wat er zo bijzonder is aan dit landschap: ze hebben geen bomen!! De bergen zijn kaal, er staat hooguit wat mos op. De heuvels en vlakten zijn begroeid met grasland. Af en toe zien we wat schapen en dat was het dan. Geen zijwegen, geen bebouwing, geen akkerland. Kilometers lang gaat dit zo door. De enige weg is die waarop we rijden. Heel bijzonder!!
Uiteindelijk komen we aan bij Nationaal Park Pingvellir. Het is zelfs een Unesco-monument! Een heel bijzonder gebied waar te transatlantische bodemplaat grenst aan de euraziatische plaat. Daartussenin gebeurt vanalles, geologisch gezien. Dat tussengebied is een brede, vlakke vallei met grote kloven en een prachtige waterval: de Gullfoss. Eerst lijkt het niet veel, maar als je dichterbij komt en ‘de hoek om’ kijkt is hij spectaculair!! We laten ons behoorlijk nat regenen, maar het is de moeite waard! In de omgeving ligt ook nog een prachtig kerkje en het openluchtparlement waar ze in vroegere tijden een keer per jaar vergaderden.
Daarna rijden we door naar nog een prachtig natuurwonder: Geysir! Borrelende en kokende heet-waterbronnen waarvan de Strokkur de mooiste is: elke 5-8 minuten spuit hij met grote kracht de lucht in! Echt spectaculair!! Het is een ware sport om dat te fotograferen! Het gebied kookt en pruttelt van alle kanten, en het wordt ons steeds duidelijker wat het voor IJsland betekend om op vulkanen gebouwd te zijn!
Van daaruit rijden we door naar de volgende overnachtingsplaats: Selfoss. We rijden nu door heuvelachtig grasland dat gebruikt wordt voor het maken van hooi. Daar waar wat vlakkere stukken zijn wordt er gemaaid en liggen er van die lelijke plastic ballen het landschap te ontsieren. Ook ligt er af en toe een boerderij en lopen er wat schapen. In Selfoss eten we bij een kleine pizzeria waar vooral IJslanders komen. Het is een schot in de roos: we hebben allebei nog nooit zo’n lekkere pizza gehad!!
Het is overigens nog steeds prachtig weer! En het wordt steeds duidelijker: het wordt hier helemaal NIET donker. Threes staat er speciaal om 02.30 uur voor op om dat vast te stellen (zie de foto’s!).