Dag 3 - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van threesenhuub - WaarBenJij.nu Dag 3 - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van threesenhuub - WaarBenJij.nu

Dag 3

Blijf op de hoogte en volg

09 Augustus 2007 | IJsland, Reykjavik

Dag 3: 180707
We gaan vanuit Selfoss weer verder op weg nr. 1, de weg die heel IJsland rond gaat. Eerst weer door hetzelfde soort landschap als gisteren. Als eerste bezienswaardigheid komen we aan bij de Seljalandsfoss. Een waterval van 60 mtr. hoog, maar niet zo bijzonder vergeleken met de Gulffoss van gisteren. Aangezien er bovendien veel bussen stoppen zijn we snel weer weg.
Van Willem moeten we daarna de gletsjer Myrdalsjokull bezoeken. Eerst een lange hobbelige F-weg (= eigenlijk alleen toegankelijk voor 4-wheeldrive) door zwarte rotskeien, zwart zand, kortom: een zwart landschap. Het gevoel alsof we op een maanlandschap rijden.. … Na alle opwinding valt de gletsjer wat tegen: ook die is zwart en grauw! Hij is ver teruggetrokken waardoor we hem alleen uit de verte kunnen zien. Wij staan in een zwarte stenenvlakte met meanderende stroompjes smeltwater. Het zwart komt van de onderlaag van basalt. Door de werking van de gletsjer wordt daar zand, stof en stenen vanaf geslepen. Daardoor is zowel de omgeving als de gletsjer zelf zo zwart. Omdat het nu zomer is, is de gletsjer ver terug getrokken. ’s Winters komt hij veel verder naar voren, vandaar dat hij het hele landschap zo bepaald. Wel imponerend om te zien hoezeer die gletsjer het wijde omgeving bepaald. Daarna die hele lange hobbel- en bochtenweg weer terug…
Verder op weg nr.1 wordt het landschap nu heel anders: links bergen, met af en toe zicht op verschillende sneeuwvelden en links de zee. Daartussenin een vlakte met dwars erdoorheen de weg en van de bergen naar de zee heel veel watertjes smelt- en regenwater die naar de zee gaan. Het vlakke stuk is meestal weideland maar soms ook hele grote stukken met alleen maar zand/kiezel. Dat zijn de zgn spoelzandvlaktes. De ene keer is dat een veld gewone beige/bruine kiezel maar vaak ook een heel veld zwarte kiezel met watertjes. Dat is met name als de ondergrond basalt is, diep-zwart fijngemalen door de werking van de gletsjers. Heel bijzonder om te zien, en heel apart om door zo’n grote vlakte zwart zwand te rijden, doorsneden door heel veel grote en kleine stroompjes. Het is nu zomer, een droge zomer zelfs, dus er is weinig water. Maar als je je een voorstelling probeert te maken van wat er hier in het voorjaar zich afspeelt! En nog even voor de volledigheid: ook hier zijn GEEN bomen! Hooguit soms wat gras en struikjes op een plekje waar het toevallig wat vruchtbaar is, maar dat is echt zeldzaam.
Kort daarop komen we bij Skogar bij de volgende waterval: de Skogarfoss. Een veel mooiere waterval dan Seljalandsfoss, met een verrassing: je kunt met een metalen trap naast de waterval omhoog klimmen en daarboven zie je ook de natuurkrachten die al dat water aanvoeren: prachtige rotsen en kloven waardoorheen het water zich een weg baant. We hebben er heerlijk gewandeld, maar het was wel een flinke koude wind. Voor het eerst nuttig gebruik gemaakt van de buff (gekregen van Petra! Met dank daarvoor).
We zien af van een bezoek aan het Volksmuseum van Skogar, want de dag heeft nog een andere bezienswaardigheid in petto: de vogelrots van Dyrholaey waar o.a. papegaaiduikers te zien zijn. Het is een hele toch naar boven, ook weer door hele bijzondere rotsformaties, maar over een F-weg waardoor we geen foto’s kunnen maken. Bovenaan gekomen blijkt dat er meer mensen op het idee zijn gekomen: het is dringen om een parkeerplaatsje. Terwijl je verder nooit iemand tegenkomt…heel raar! Het waait enorm bovenop die rots, en het is er flink koud. Hier krijgt Threes een ongelukje: haar duimnagel scheurt! Snel een snelverband eromheen, even de pijn verbijten en we maken toch nog mooie foto’s van de papegaaiduikers. Onderaan de rots zien we het strand in een beschutte baai: zwart zand! Heel apart om te zien!
We logeren in mooie, nieuwe vakantiehuisjes bij een boerderij en eten daar ook: heerlijk gebraden lam van eigen boerderij! Tot onze verrassing worden we daar in de binnenlanden van IJsland bediend door een alleraardigste Poolse!
Na het eten, het is toch altijd licht, gaan we naar een bezienswaardigheid vlakbij: de Kirkjubaerklaustur. Een prachtige kloof met fantastische water- en rotspartijen en de Systravatn-waterval. We zijn die avond de enige wandelaars, geweldig gewandeld en daarna heerlijk geslapen!