Dag 4
09 Augustus 2007 | IJsland, Reykjavik
Vanuit Hunkubakkar gaan we weer verder noordwaarts. Helaas is het vandaag bewolkt en krijgen we de eerste spatjes regen. We volgende de weg helemaal langs de kunst. Eerste stop is bij de basaltformaties van Dverghamrar. Op zich niet zo spectaculair maar wel geologisch interessant. Kort daarna bezoeken we een andere veel gefotografeerde lokatie: kleine turfhuisjes en een turfkapel bij het dorpje Hof. Je ziet ze op alle folders en kalenders terug!
We hebben we een groot deel van de dag uitzicht op de gletsjer Lomagnupur, en de ijskap Vatnajokull, heel fraai in de zon. Er zijn ook weer grote, klare zwarte zandvlaktes en we rijden over IJslands langste brug. Hij wordt elke keer als er weer aardbevingen over zware aardverschuivingen zijn verwoest. Indrukwekkend om te zien hoe ze dat allemaal elke keer weer opbouwen!
Dan, als we met een grote bocht dicht bij de zee komen, zien we opeens IJsbergen in zee drijven!! Meteen de auto geparkeerd natuurlijk. Er is hier duidelijk iets bijzonders aan de hand want er zijn behoorlijk wat andere mensen. De ijsbergen zijn niet zo groot en blijken te stranden op een zandbank voor de kunt. Ze worden aangevoerd door een stroom die we niet meteen kunnen zien want het uitzicht wordt belemmerd door een brug. Aan de andere kan van de brug wacht ons het mooiste gezicht van heel IJsland: IJsbergen!! Ze drijven in een smeltwatermeer en zijn afgebroken van de gletsjer Jokulsarlon. Het smeltwater komt via een korte stroom uit in Zee, vandaar dat we in zee ijsbergen zagen drijven. Het is een fantastisch mooi gezicht, mede omdat we weer zonnig weer hebben. Je kunt met een lawaaierige stinkboot het meer op varen om vlak langs de gletsjer te varen, maar daar zien we van af: het is erg druk (bussen vol Nederlanders en Japanners) en kan nauwelijks meerwaarde bieden: we kunnen de ijsbergen nu ook al van heel dichtbij zien. We lopen een einde langs het meer, daar is het rustig en genieten we van de prachtige ijsbergen. Ze hebben allerlei kleien, van spierwit tot groen, blauw en zwart(!), afhankelijk van de plek die ze voorheen hadden in de gletsjer. Echt schitterend!!
We vervolgen onze reis en komen dan op onze overnachtingsplaats Brunnholl, bij Hofn. We overnachten in een gastenverblijf bij een boerderij. We zien de koeien onder onze raam voorbij lopen. Ze hebben alle kleuren bruin en in alle vlekvariaties die mogelijk zijn. Leuk!
We gaan na het inchecken Hofn bezoeken. Een bescheiden vissersdorp met niet veel bijzonders. We maken nog een lekkere avondwandeling (heerlijk geen muggen!) en slapen lekker!